Bagaimana Menyiapkan Sayur Lemak Timun (Terengganu Style) yang Lezat

Lemak sayur timun (gaya Terengganu)

Lemak sayur timun yang luar biasa lazat (gaya Terengganu) Bagaimana untuk memasak dengan mudah ?, mencari inspirasi untuk menyediakan lemak sayuran timun yang lazat (gaya Terengganu). awak. Pengguna Internet sudah biasa mencari maklumat mengenai imej pada telefon bimbit mereka, contohnya. Baiklah, kali ini saya akan kongsikan langkah-langkah memasak sayur berlemak dengan timun (ala Terengganu) Anti Fail bukan susah dan senang untuk disediakan. Jika tidak diproses dengan betul, hasilnya tidak akan licin dan tidak sedap. Malah, sayur-sayuran dengan timun masam manis (gaya Terengganu) sepatutnya mempunyai aroma dan rasa yang boleh membangkitkan selera kita.

Sayur Lema Timun (gaya Terengganu) Terdapat beberapa perkara yang sedikit sebanyak mempengaruhi kualiti rasa, daripada jenis bahan, daripada pemilihan bahan segar sehinggalah kepada pemprosesan dan persembahannya. Di mana sahaja anda berada, jika anda ingin menyediakan mentega timun yang lazat (gaya Terengganu), anda tidak perlu risau, kerana jika anda sudah tahu caranya, hidangan ini boleh menjadi hidangan istimewa. Contoh lain yang boleh anda gunakan ialah Sayur Lemak Timun (gaya Terengganu).

Baiklah, kali ini kami cuba sediakan sendiri sayur timun berlemak (gaya Terengganu) di rumah. Mudahkan bahan-bahannya, makanan ini boleh membantu dalam menjaga kesihatan badan kita. Anda boleh menyediakan Sayur Lemak Timun (gaya Terengganu) menggunakan 11 bahan dan 6 langkah penghasilan. Berikut adalah langkah-langkah untuk menyediakan hidangan.

Minyak timun provinsi saya, terengganu adalah makan tengahari dan malam saya hari ini.. makan nasi panas sedap2..sponge chicah sambal ikan siakap goreng campur tempo.. lapar..

Bahan-bahan dan rempah ratus yang digunakan untuk menyediakan sayur-sayuran dalam minyak timun (gaya Terengganu):

  1. 1-2 tangkai timun
  2. 1-2 ekor ikan / sardin
  3. 6 biji bawang merah*
  4. 1 inci kunyit*
  5. 1 sudu teh lada hitam*
  6. (putar komponen dengan *)
  7. 1 sudu teh garam atau secukup rasa
  8. 1 sudu teh gula atau secukup rasa
  9. 2 cawan santan
  10. 2 baso ur
  11. 1 biji lada merah - dikisar

Langkah-langkah menyediakan sayur-sayuran dengan minyak timun (Gaya Terengganu)

  1. Masak sehingga ikan masak. Jadi buang tulang
  2. Canai bawang besar, kunyit dan lada hitam. Kemudian masukkan ikan. Puree agak keras
  3. Panaskan santan dan air. Masukkan bahan puri. Kacau sentiasa supaya santan tidak pecah
  4. Potong timun separuh 2. Keluarkan biji dan potong menyerong. Setelah sos mendidih, masukkan timun dan lada merah
  5. Taburkan dengan garam dan gula. Kacau timun semula sehingga sedikit lembut
  6. Sedia dihidangkan bersama nasi panas

Terima kasih kerana membaca resipi yang kami sajikan untuk anda di sini. Semoga cara penyediaan mentega timun (gaya Terengganu) yang ringkas tadi dapat membantu anda menyediakan hidangan yang lazat untuk keluarga/rakan-rakan dan juga boleh menjadi idea untuk perniagaan kulinari anda. Saya harap anda mendapati ia berguna dan bersenang-senang!

Link copied to clipboard.