Cara Gampang Menyiapkan Bekang Telur Original Terengganu Anti Gagal

Adakah anda sedang mencari idea resipi Bekang Telur Terengganu asli, membangkitkan selera unik?, cara mudah membuat Bekang Telur Terengganu asli yang menyelerakan. Orang ramai sudah biasa menggunakan internet di telefon bimbit mereka untuk mendapatkan maklumat imej untuk inspirasi. Baiklah, kali ini saya akan kongsikan tutorial cara membuat Telur Terengganu Asli Bekang Anti Fail supaya tidak terlalu susah tetapi tidak mudah juga. Jika tidak dirawat dengan betul, hasilnya akan menjadi tidak memuaskan malah tidak menyenangkan. Sebenarnya, Telur Bekang Terengganu yang lazat seharusnya mempunyai rasa dan aroma yang mampu membangkitkan selera.
Banyak perkara yang mempengaruhi rasa telur Bekang Terengganu, bermula dari jenis bahan, pemilihan bahan segar, hingga cara penyajian dan persembahan. Anda tidak perlu risau jika ingin membuat Telur Bekang Terengganu yang sedap di rumah, kerana jika anda sudah tahu caranya, hidangan ini boleh menjadi hidangan istimewa. Berikut adalah gambar berkaitan telur Terengganu Bekang yang boleh anda jadikan inspirasi.
Baiklah, kali ini kita cuba, buat Bekang Telur Terengganu asli di rumah. Dengan mengekalkan bahan-bahan yang mudah, hidangan ini boleh memberi manfaat untuk mengekalkan kesihatan seisi keluarga. Anda boleh membuat Bekang Telur Terengganu dengan 15 bahan dan 5 langkah. Inilah cara untuk menyediakan hidangan.
Siapa Tenganu..??? apabila kita bercakap mengenainya, semua orang tahu. ?? kek yang dah berzaman.. kalau ada passport memang wajib CheTa beli kek ni.. tapi hari ni terpanggil untuk buat sendiri, boleh makan banyak-banyak alhamdulillah la... CheTa membuat sos dalam 1 versi manis. versi manis. nok cuba buat...??? boleh guna resepi kat bawah ni.. insyaAllah puas hati 😍😍😍
Bahan-bahan dan rempah ratus yang digunakan dalam membuat Bekang Telur Terengganu:
- BAHAN UNTUK BAK BAK
- 250 g tepung beras
- 3 biji telur
- 600ml air
- BAHAN-BAHAN UNTUK SOS GAS
- 2 batang ikan
- 1 1/2 cawan santan
- 2 keping halia (dihiris nipis)
- 1/2 sudu kecil Halba
- 1 ulas bawang merah - (kecil)
- 1 sudu besar tepung
- BAHAN-BAHAN UNTUK SOS MANIS
- 2 cawan santan
- 2 kiub gula melaka
- 2 sudu besar tepung
Langkah-langkah membuat Bekang Telur Terengganu asli
- CARA MEMBUAT BENKANG CAMPUR Pecah semua telur kemudian masukkan tepung beras dan air, gaul rata dan biarkan selama 5 minit.

- Panaskan acuan, bersihkan minyak. Masukkan pes dan masak dengan api perlahan.

- CARA MENYEDIAKAN GAS KUA : ***************************************** Klaa Masukkan santan kelapa dan campurkan ikan yang telah dimasak dan direbus tadi. Dan kemudian masukkan halba, halia, bawang besar dan tepung. Garam secukup rasa. Kacau hingga pekat... (lihat gambar)

- CARA MEMBUAT SOS MANIS: ***************************************** Panaskan santan. dan gula hingga cair. Masukkan tepung sedikit demi sedikit untuk memekatkan sos. Campurkan rasa.

- Hidangkan bengkan bersama sos dan sos manis Kami jamin Allah 👍👍👍👍

Terima kasih kerana membaca resipi yang pasukan kami ada di sini. Kami berharap hidangan Telur Bekang Asli Terengganu yang ringkas di atas dapat membantu anda menyediakan hidangan lazat untuk keluarga/rakan anda dan juga memberi inspirasi kepada anda yang ingin menceburi bidang perniagaan kulinari. Semoga bermanfaat dan enjoy!