Resep Laksam Warisan Bujang yang Lezat Sekali

Kami sedang mencari resepi Resepi Laksam Pusaka Bujang yang unik dan sedap yang sedang dicari oleh sesetengah orang di sekeliling kita, mungkin anda salah satunya. Orang ramai sudah biasa menggunakan Internet pada telefon bimbit mereka untuk mendapatkan maklumat visual untuk inspirasi. Baiklah, kali ini saya akan kongsikan cara menyajikan Resepi Laxam Warisan Anti Gagal Bujan supaya tidak rumit dan mudah. Jika diproses secara tidak betul, hasilnya akan menjadi tidak memuaskan dan juga tidak menyenangkan. Namun begitu, Laksam Heritage Bujang yang lazat pasti mempunyai rasa dan aroma yang mampu membangkitkan selera.
Kualiti rasa Laksam Heritage Bujang sangat bergantung kepada banyak faktor, pertama sekali jenis bahan, kemudian pilihan bahan segar untuk penyediaan dan persembahannya. Jika anda ingin membuat Laksam Warisan Bujang yang lazat di rumah, jangan risau kerana apabila anda mengetahui helahnya, hidangan ini boleh menjadi hidangan yang sangat istimewa. Berikut adalah gambar Laxam Heritage Bujang yang boleh anda jadikan idea.
Baiklah, kali ini kita cuba memasak Laksam Pusaka Bujang di rumah. Ringkasnya, makanan ini boleh membantu mengekalkan kesihatan badan anda dan keluarga anda. Anda boleh membuat Laksam Warisan Bujang menggunakan 23 bahan dan 5 langkah penghasilan. Berikut adalah langkah-langkah memasak.
Longgar? varnis? Laksam? Ya, saya peminat ketiga-tiga hidangan ini. Kegemaran saya ialah Laxam. Kalau di kampung saya ada Kursi Johor Kota Tinggi, kami masak laxam ni untuk sarapan. Jadi, apabila sukar untuk mencari julap di iPoh, anda perlu membuatnya sendiri untuk memenuhi keinginan dan rasa tekak anda
Bahan-bahan dan rempah ratus yang diperlukan untuk membuat Laksam Pusaka Bujang:
- Bahan-bahan Tepung Laksam (gaul/kisar sebati)
- 3 cawan kanji kentang
- 1 cawan tepung
- 4 cawan air mendidih
- secubit garam
- Kua Laxam
- 10 Ikan
- 1 kotak santan
- 6-10 biji dill
- 5 ulasan untuk bawang putih
- 1 inci halia
- 1 sudu teh garam
- 2 sudu kecil lada hitam
- Bahan-bahan untuk Sambal (Dihantar)
- 10 tangkai cili kering
- 5 batang beras dan lada sulah
- 1-2 inci Belakang
- 1 sudu teh gula
- secubit garam
- Produk tambahan (potongan)
- timun
- Kacang panjang
- kobis
Bagaimana Laksam Pusaka Bujang dibuat
- Panaskan penyejat, puri/gaul semua bahan untuk membuat tepung laksam. Gunakan penutup rata atau periuk dan salutkan permukaan dengan minyak sayuran sambil tuangkan campuran tepung secara beransur-ansur. Jangan berlebihan (kira-kira 1-2 sudu besar setiap tudung).

- Kukus adunan selama 10-15 minit dan gulung perlahan-lahan. Ulangi ini sehingga adunan siap.

- Rebus ikan hos terlebih dahulu (jangan sampai air rebusan habis). Asingkan isi ikan dan tulang, kemudian potong isi ikan dengan sedikit air dari bahagian dalam kaserol ikan. Tulang dan kepala ikan juga dihancurkan dengan air masak, kemudian ditapis (jangan campur dengan isi ikan) dan dituangkan ke dalam mangkuk.

- Panaskan kuali dengan sedikit minyak. Haluskan bawang merah, bawang putih, halia, lada hitam dan garam bersama-sama stok ikan. Kacau sehingga adunan sebati dan tuangkan ke dalam kuali yang telah dipanaskan. Campurkan semua bahan dan air tulang ikan yang telah dipotong tadi, terus masukkan santan dan gaul rata.

- Sesuaikan kepekatan sos mengikut citarasa anda (jika terlalu pekat, masukkan jus kaserol ikan) Garam secukup rasa di tekak, tunggu sehingga mendidih dan tutup api. panas. Dan anda boleh memohon.

Terima kasih kerana menggunakan resipi yang kami sajikan di sini. Semoga hidangan Laksam Heritage Bujang yang ringkas di atas dapat membantu anda menyediakan juadah yang menarik untuk keluarga/rakan-rakan anda dan memberi idea untuk jualan produk. Saya harap anda mendapati ia berguna dan berseronok!