Resep Nasi Kerabu Kelantan Anti Gagal

Adakah anda sedang mencari langkah mudah membuat nasi Kerabu Kelantan tanpa kejayaan ?, Langkah mudah membuat nasi Kerabu Kelantan melawan kegagalan Baru-baru ini pengguna di sekeliling kita mencari, mungkin anda salah seorang daripada mereka. Orang ramai sudah biasa menggunakan internet dalam gajet untuk melihat maklumat visual sebagai idea. Dan kali ini saya akan kongsikan langkah-langkah cara memasak resepi nasi Kerabu Kelantan melawan kegagalan yang bukan sahaja sangat sukar, malah mudah untuk disediakan. Jika diproses secara tidak betul, hasilnya akan menjadi tawar dan bahkan tidak menyenangkan. Sememangnya nasi Kerabu Kelantan yang lazat sepatutnya mempunyai aroma dan rasa yang akan membangkitkan selera.
Terdapat beberapa faktor yang mempengaruhi kualiti rasa nasi Kerabu Kelantan, pertama mengikut jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar, cara pemprosesan dan penyajiannya. Jika anda ingin membuat nasi Kerabu Kelantan yang sedap di rumah, anda tidak perlu risau, kerana jika anda sudah tahu tekniknya, masakan ini boleh menjadi hidangan istimewa. Berikut adalah gambar nasi Kerabu Kelantan yang boleh anda jadikan idea.
Jumlah hidangan yang boleh diberikan untuk menyediakan Nasi Kerabu Kelantan adalah sebanyak 5 hidangan. Jadi pastikan bahagian ini cukup untuk berkhidmat kepada anda dan orang yang anda sayangi.
Jadi, kali ini saya cuba buat sendiri nasi Kerabu Kelantan di rumah. Dengan bahan-bahan biasa, makanan ini boleh membantu dalam mengekalkan kesihatan badan dan keluarga anda. Anda boleh membuat Simpul Kerabu Kelantan menggunakan 33 bahan dan 3 langkah penyediaan. Berikut adalah langkah-langkah untuk menyediakan hidangan.
Kelantan adalah makanan tradisional
Bahan-bahan dan rempah ratus yang digunakan untuk membuat nasi Kerabu Kelantan:
- Ayuh
- 4 cawan beras
- 3 helai daun limau purut
- 2 batang limau
- Jus bunga biru / bintik biru
- Sambal sote budu
- Bawang 5 Komen *
- 4 ulas bawang putih*
- 2 biji bawang besar*
- Serai 2 (Ketuk)
- Santan (1 tin)
- 2 keping asid
- Halia 1 cm *
- Peha (kurang rasa dan warna)
- Garam, Gula, Gula melaka (secukup rasa)
- Bahan-bahan * dicampur
- sambal kelapa
- 5 ekor ikan selayang / ikan kembung (rebus dalam sahaja)
- 1/2 cawan kelapa parut (kedai perlu parut nyok rm2)
- serai
- 4 bawang ulasan
- Garam/gula secukup rasa
- Saya sedang membersihkan pinggan
- 1/4 kobis / keseluruhan
- Banyak timun
- Potong kacang panjang
- Tembak
- Bunga kantan dicincang halus
- Daun ketumbar dicincang (XPA tanpa paun)
- ikan
- Ikan ditabur tepung
- Goreng / goreng daging / ayam
- Telur masin
Langkah-langkah menyediakan nasi Kerabu Kelantan
- Cara membuat Sos Cili Goreng, * Bersihkan semua bahan yang bertanda, panaskan minyak zaitun, masukkan bahagian kaki, serai, seterika, rempah (gula, garam, gula merah).
- Cara membuat sambal, cuma rebus ikan bersama inti, pukul bawang merah dan limau hingga puri, gaul dengan inti ikan, goreng kelapa parut dan gaul rata, kemudian rasa:
- Sediakan Ulam2, kemudian sediakan ulam untuk dimakan
Terima kasih kerana menggunakan resipi yang kami sajikan di sini. Kami berharap nasi Kerabu Kelantan di atas dapat disediakan dengan mudah yang boleh menjadi idea untuk menyediakan hidangan yang menarik untuk keluarga / rakan-rakan atau yang ingin memasak. Semoga berjaya dan bergembira!