Resep Nasi Kerabu Kelantan Anti Gagal

Nasi Kerabu Kelantan

Adakah anda sedang mencari langkah mudah membuat nasi Kerabu Kelantan tanpa kejayaan ?, Langkah mudah membuat nasi Kerabu Kelantan melawan kegagalan Baru-baru ini pengguna di sekeliling kita mencari, mungkin anda salah seorang daripada mereka. Orang ramai sudah biasa menggunakan internet dalam gajet untuk melihat maklumat visual sebagai idea. Dan kali ini saya akan kongsikan langkah-langkah cara memasak resepi nasi Kerabu Kelantan melawan kegagalan yang bukan sahaja sangat sukar, malah mudah untuk disediakan. Jika diproses secara tidak betul, hasilnya akan menjadi tawar dan bahkan tidak menyenangkan. Sememangnya nasi Kerabu Kelantan yang lazat sepatutnya mempunyai aroma dan rasa yang akan membangkitkan selera.

Terdapat beberapa faktor yang mempengaruhi kualiti rasa nasi Kerabu Kelantan, pertama mengikut jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar, cara pemprosesan dan penyajiannya. Jika anda ingin membuat nasi Kerabu Kelantan yang sedap di rumah, anda tidak perlu risau, kerana jika anda sudah tahu tekniknya, masakan ini boleh menjadi hidangan istimewa. Berikut adalah gambar nasi Kerabu Kelantan yang boleh anda jadikan idea.

Jumlah hidangan yang boleh diberikan untuk menyediakan Nasi Kerabu Kelantan adalah sebanyak 5 hidangan. Jadi pastikan bahagian ini cukup untuk berkhidmat kepada anda dan orang yang anda sayangi.

Jadi, kali ini saya cuba buat sendiri nasi Kerabu Kelantan di rumah. Dengan bahan-bahan biasa, makanan ini boleh membantu dalam mengekalkan kesihatan badan dan keluarga anda. Anda boleh membuat Simpul Kerabu Kelantan menggunakan 33 bahan dan 3 langkah penyediaan. Berikut adalah langkah-langkah untuk menyediakan hidangan.

Kelantan adalah makanan tradisional

Bahan-bahan dan rempah ratus yang digunakan untuk membuat nasi Kerabu Kelantan:

  1. Ayuh
  2. 4 cawan beras
  3. 3 helai daun limau purut
  4. 2 batang limau
  5. Jus bunga biru / bintik biru
  6. Sambal sote budu
  7. Bawang 5 Komen *
  8. 4 ulas bawang putih*
  9. 2 biji bawang besar*
  10. Serai 2 (Ketuk)
  11. Santan (1 tin)
  12. 2 keping asid
  13. Halia 1 cm *
  14. Peha (kurang rasa dan warna)
  15. Garam, Gula, Gula melaka (secukup rasa)
  16. Bahan-bahan * dicampur
  17. sambal kelapa
  18. 5 ekor ikan selayang / ikan kembung (rebus dalam sahaja)
  19. 1/2 cawan kelapa parut (kedai perlu parut nyok rm2)
  20. serai
  21. 4 bawang ulasan
  22. Garam/gula secukup rasa
  23. Saya sedang membersihkan pinggan
  24. 1/4 kobis / keseluruhan
  25. Banyak timun
  26. Potong kacang panjang
  27. Tembak
  28. Bunga kantan dicincang halus
  29. Daun ketumbar dicincang (XPA tanpa paun)
  30. ikan
  31. Ikan ditabur tepung
  32. Goreng / goreng daging / ayam
  33. Telur masin

Langkah-langkah menyediakan nasi Kerabu Kelantan

  1. Cara membuat Sos Cili Goreng, * Bersihkan semua bahan yang bertanda, panaskan minyak zaitun, masukkan bahagian kaki, serai, seterika, rempah (gula, garam, gula merah).
  2. Cara membuat sambal, cuma rebus ikan bersama inti, pukul bawang merah dan limau hingga puri, gaul dengan inti ikan, goreng kelapa parut dan gaul rata, kemudian rasa:
  3. Sediakan Ulam2, kemudian sediakan ulam untuk dimakan

Terima kasih kerana menggunakan resipi yang kami sajikan di sini. Kami berharap nasi Kerabu Kelantan di atas dapat disediakan dengan mudah yang boleh menjadi idea untuk menyediakan hidangan yang menarik untuk keluarga / rakan-rakan atau yang ingin memasak. Semoga berjaya dan bergembira!

Link copied to clipboard.