Bagaimana Membuat Bubur Asyura Terengganu yang Enak

Bubur Ashure terengganu

Masih tercari-cari resepi unik bubur Terengganu melawan malang Asyura? Sejak kebelakangan ini, ada orang di sekeliling kita tercari-cari resepi bubur penghalau serangga Ashure Terengganu, mungkin ada. Pengguna Internet kini sudah terbiasa menggunakan Internet pada peranti mereka untuk mencari maklumat tentang imej yang boleh digunakan sebagai idea. Kali ini diterbitkan, saya akan berkongsi panduan cara memasak kacha terengganu menentang kegagalan ashur yang tidak sukar dan tidak mudah. Jika salah urus, hasilnya akan memalukan dan sebenarnya tidak menyenangkan. Bubur asyura terengganu yang benar-benar lazat seharusnya mempunyai aroma dan rasa yang menyelerakan.

Terdapat beberapa perkara yang lebih berkaitan dengan profil rasa Bubur Asyura Terengganu, pertama jenis bahan, kemudian pilihan bahan segar dalam cara penyediaan dan penyajiannya. Jika anda ingin membuat bubur Tringano Asyura yang lazat di rumah, anda tidak perlu risau, kerana jika anda sudah mengetahui semua caranya, maka hidangan ini boleh menjadi hidangan istimewa. Di bawah ini adalah gambar Bobur Ashura Terengganu yang boleh anda jadikan sebagai perspektif.

Jumlah hidangan yang boleh dibuat untuk membuat bubur asyura Terengganu ialah mangkuk Noxxa. Jadi pastikan bahagian ini cukup untuk anda dan orang tersayang.

Tambahan pula, masa yang diperlukan untuk menyediakan bubur assiora trengganu dianggarkan sekitar dua jam.

Baiklah, kali ini kita mencuba, jom masak bubur Asyura Terengganu di rumah. Mudahkan bahan-bahannya, makanan ini boleh membantu dalam menyihatkan badan kita. Anda boleh membuat Acura Tringano Bobor menggunakan 40 bahan dan 8 langkah memasak. Ini adalah peringkat-peringkat memasak.

Hari istimewa dan satu-satunya bulan di mana kita boleh merasai bubur asura. Signature Bubur Asyura Pantai Timur merupakan rempah ratus istimewa untuk membuat Bubur Asyura. Tejanos dan Sogos di Kelantan memanggilnya "Sug". Kalau masak atas dapur guna periuk lama, bubur ni selalunya ambil masa 3-4 jam untuk masak, kacau sentiasa. Kita pakai Noxxa je, menjanjikan rasa lebih kurang. Dah balik bandar, tak tahu bila kan? Kena buat sendiri lol. Mari lakukannya! # tweet semula

Bahan-bahan dan rempah ratus yang diperlukan untuk menyediakan Bubur Asyura Terengganu:

  1. Bahan untuk penyedutan pada waktu malam
  2. 400 g (2 cawan) beras yang direndam
  3. 1 cawan kacang
  4. 1 cawan kacang hijau (saya tak guna)
  5. bahan pengisar
  6. 5 batang limau
  7. 10 mentol
  8. 5 ulas bawang putih
  9. secubit halia
  10. 1/3 cawan rempah asura
  11. 1 sudu kecil lada hitam
  12. 3 sudu besar kulit babi
  13. 500 ml santan segar atau 200 ml santan + 300 ml air
  14. Didih
  15. 400 gram daging (saya guna daging cincang)
  16. 10 ekor Ikan Selayang (Tinggalkan sedikit untuk Sambal Neur)
  17. 1 ikan kod (nak pakai selaiyang boleh)
  18. 3 ulas bawang putih
  19. Sebiji bola krim masam
  20. 1 sudu besar garam
  21. Air secukup rasa, untuk menutup daging dan ikan
  22. barangan lain
  23. 1-2 ubi keledek besar, dikupas dan dipotong dadu (tidak perlu direndam)
  24. 2 biji nisang (tambah lagi kalau suka manis)
  25. 1 liter air untuk setiap bubur, kecuali air mendidih
  26. garam secukup rasa
  27. Sambal nior (ikan dengan kelapa parut)
  28. 1 biji kelapa parut
  29. Sumbat ikan seperti yang dikehendaki
  30. 1 sudu kecil lada hitam
  31. secubit halia
  32. 1 sudu kecil garam (tambah jika perlu)
  33. 1 sudu besar gula (tambah jika perlu)
  34. tortilla
  35. 4 biji telur
  36. 4 sudu air
  37. 1/2 sudu teh garam
  38. 2 sudu kecil tepung beras
  39. hiasan lain
  40. Jeli Berwarna, Tulang (Tidak Dapat Saya)

Cara memasak bubur Asyura terengganu

  1. Rebus ikan dan daging hingga masak. Ambil isi ikan dan potong daging. Saya menggunakan air masak ini sebagai alas bubur. Saya tidak mahu menggunakannya, tidak mengapa.
  2. Kisar semua bahan sehingga dicincang halus. Ketepikan.
  3. Masukkan nasi, kacang dan ubi keledek ke dalam ketuhar dengan api yang tinggi dan masak selama 40 minit. Gaul rata, tambah air jika perlu. Kali ini nasi harus berkembang dengan baik.
  4. Masukkan bahan kisar, daging, ikan, niang dan garam. Kacau dan masak dengan "high pressure" selama 20 minit sehingga kacang empuk dan nasi kembang.
  5. Semasa bubur masak, sediakan sambal nior. Hancurkan ikan, lada hitam, halia, garam dan gula.
  6. Sanjay (panggang kering) kelapa parut hingga perang keemasan muda. Masukkan bahan yang dihiris dan gaul rata.
  7. Panaskan kuali, lumurkan dengan sedikit minyak. Masak doh tortilla. Tuang ke dalam periuk dan masak hingga rata dan kembang. Masak sepenuhnya, balikkan. Bekukan dan tapis sebelum sebati.
  8. Bubur yang dimasak hendaklah mempunyai permukaan yang berminyak dan melekit (lapisan kulit), gaul rata. Tuangkan ke dalam acuan atau mangkuk kecil. Taburkan sambal ngur dan hirisan tortilla sebelum dimakan.

Terima kasih kerana membaca resipi yang kami tawarkan di halaman ini. Kami berharap penyediaan mudah Bubur Asyura Terengganu yang diterangkan di atas dapat membantu anda menyediakan makanan yang lazat untuk keluarga/rakan anda dan juga memberi inspirasi kepada jualan runcit anda. Cubaan yang baik!

Link copied to clipboard.