Bagaimana Membuat Laksa Mee Pangkor (Perak Darul Ridzuan) yang Bikin Ngiler

Mee Laksa Pangkor (Perak Darul Ridzuan)

Anda sedang mencari idea untuk Resepi Mee Laksa (Perak Darul Ridzuan) yang unik?, Resepi Laksa Mee Pangkor (Perak Darul Ridzuan), Bisa Manjain Lidah sangat dicari oleh segelintir orang di sekeliling kita, mungkin salah seorang daripada mereka adalah sahabat. . Pengguna internet sudah biasa menggunakan Internet pada telefon pintar untuk melihat maklumat imej dan mendapatkan maklumat lanjut. dan kali ini saya akan kongsikan panduan cara memasak Cara membuat Laksa Mee Pangkor (Perak Darul Ridzuan), membuatnya dengan Ngiler memang susah. Jika tidak diproses dengan betul, hasilnya tidak akan memuaskan atau sedap. Walaupun Laksa Mee Pangkor (Perak Darul Ridzuan) yang sedap pasti ada aroma dan rasa yang boleh membuatkan kita lapar.

Banyak perkara yang lebih mempengaruhi kualiti rasa Laksa Mee Pangkor (Perak Darul Ridzuan), pertama jenis bahan, kemudian pilihan bahan segar, kemudian cara penyediaannya. dan berkhidmat kepada anda. Anda tidak perlu risau jika ingin membuat Laksa Mee Pangkor (Perak Darul Ridzuan) yang lazat di rumah, kerana jika anda sudah tahu caranya, hidangan ini boleh menjadi nikmat. Berikut adalah gambar Laksa Mee Pangkor (Perak Darul Ridzuan) yang boleh anda gunakan sebagai preview.

Di bawah adalah beberapa petua dan petua praktikal yang boleh diaplikasikan untuk menghadapi Laksa Mee Pangkor (Perak Darul Ridzuan) yang sedia untuk dicipta. Anda boleh membuat Laksa Mee Pangkor (Perak Darul Ridzuan) menggunakan 30 bahan dan 10 langkah kraf. Ini adalah langkah-langkah untuk membuat hidangan.

#merdekapaspoort Perak Darul Ridzuan Dah pernah ke Pulau Pangkor tapi Uchu tak pernah makan laksa Pangkor dengan dia. Tak tahu kenapa... mungkin sebab banyak makan seafood lain. Pada asalnya dia menggunakan laksa Pangkor yang istimewa, tetapi Uchu hanya menggunakan laksa yang ada di rumah. Sosnya lebih kepada sup ikan, sangat berbeza dengan laksa penang / laksa asam. Ikan pula tidak dihancurkan hanya dengan membuang tulang. Boleh juga dimakan bersama sambal udang. Pertama kali cuba masak dan makan. Resepi @Kak_Roy dan @salina_jalaludin telah menjadi panduan yang sudah banyak kali dibaca. eh eh

Bahan-bahan dan rempah ratus yang diperlukan untuk membuat Laksa Mee Pangkor (Perak Darul Ridzuan):

  1. 3 bungkus pangkor laksa / lain biasa / mee
  2. sos
  3. 1 1/2 kg ikan selayang (sebarang ikan)*
  4. 3 keping krim masam *
  5. 500 g udang (pilihan)
  6. 2 biji bawang besar (dihiris)
  7. 8 ulas bawang putih (kisar)
  8. 1 inci halia (dihiris)
  9. 2 sudu kecil serbuk lada putih
  10. air secukupnya
  11. Garam, rasa secukup rasa
  12. 5-6 lada benggala kecil (dilicinkan): pilihan
  13. sambal udang
  14. 1 1/2 kg udang
  15. 4-6 sudu besar lada benggala merah yang dikisar
  16. 2 biji bawang besar (dihiris)
  17. 4 ulas bawang putih (kisar)
  18. 1 inci halia (kisar)
  19. 3 batang serai (dicukur)
  20. Beberapa batang daun sup (hiris kasar)
  21. kacang tumis
  22. 8 ulas bawang putih
  23. 3 sudu besar udang kering / serbuk udang kering
  24. 1 mangkuk besar kacang panjang (potong kecil)
  25. 1 batang lobak merah (dicincang)
  26. Sedikit gula, garam jika perlu
  27. Bahan-bahan lain dicampur (pilihan)
  28. campur tauhu
  29. keropok ikan
  30. batang ketam

Langkah-langkah menyediakan Laksa Mee Pangkor (Perak Darul Ridzuan)

  1. Laksa: Rendam laksa semalaman. Didihkan air dalam periuk, masak laksa selama 10 minit, kemudian biarkan selama 30 minit (atau sehingga lembut) dalam air mendidih, kemudian kacau.
  2. (*) Masak ikan bersama asam keping. Asingkan isi ikan dengan kepala. Fillet ikan cair hanya dari kaki tengah, tidak perlu mengisarnya. Kepala dan tulang ikan dikisar dengan botol ikan.
  3. Tumis bawang besar, halia, bawang putih dan cili api hingga naik bau. Pilihan: masukkan lada putih/serbuk lada hitam. (aduh menambah)
  4. Ayak kepala/peha cincang ke dalam kuali dan masukkan bahan hiasan ikan. Masukkan air secukupnya dan biarkan mendidih.
  5. Bila sos dah mendidih baru masukkan udang. Masak seketika dan perasakan.
  6. Sos Udang: Tumis bahan kisar bersama serai dan garam hingga pecah minyak. Kemudian masukkan gula. Biarkan gula dan sos karamel bertukar cerah dan merah pekat.
  7. Masukkan sos tiram, air asam jawa. Tumis hingga pecah minyak. Import udang. Masak sekejap.
  8. Tumis kacang: Tumis bawang putih hingga naik bau, kemudian masukkan udang kering. Masukkan kacang dan lobak merah. Tumis selama beberapa minit untuk memastikan sayur-sayuran segar.
  9. Masukkan tauhu dan batang ketam.
  10. Hidangkan laksa bersama sos, sambal udang, kacang goreng dan hirisan tauhu.

Terima kasih kerana menggunakan resipi yang pasukan kami terbitkan di halaman ini. Semoga penyediaan Laksa Mee Pangkor (Perak Darul Ridzuan) yang mudah dapat membantu anda menyediakan hidangan menarik untuk keluarga/rakan-rakan anda atau menjadi inspirasi kepada anda yang ingin memasak. . Cubaan yang baik!

Link copied to clipboard.