Bagaimana Membuat Laksa Pahang Original, Lezat Sekali

Resepi Lax Pahang Asli, anda sedang mencari idea untuk memasak resepi Lax Pahang original yang sedap dan unik melawan musibah yang dicari-cari oleh rakan-rakan di sekeliling kita kebelakangan ini, mungkin anda salah seorang daripadanya. Ibu-ibu muda sudah biasa menggunakan Internet pada telefon bimbit, sebagai contoh, maklumat tentang foto. dan kali ini saya akan kongsikan langkah-langkah menyediakan resepi Laksa Pahang yang asli. Membuatnya sedap tidaklah susah dan tidak mudah. Jika diproses secara tidak betul, hasilnya akan menjadi kosong malah tidak menarik. Pencuci mulut asli Pahang Laksa sepatutnya mempunyai rasa dan aroma yang boleh menggoda selera kita.
Terdapat banyak faktor yang secara kasar mempengaruhi rasa Pahang Lax asli, daripada jenis bahan sehinggalah kepada pilihan bahan segar dan cara penyediaan dan penyajiannya. Jangan risau jika anda ingin membuat laksa asli Pahang yang lazat semasa dalam perjalanan, kerana jika anda tahu caranya, hidangan ini boleh menjadi hidangan yang sangat istimewa. Di bawah adalah gambar Pahang Lax asli yang boleh anda jadikan rujukan.
Bilangan hidangan untuk penyediaan Lakshi Pahang asli ialah 10-15 hidangan. Jadi pastikan bahagian ini cukup untuk memanjakan diri dan orang tersayang.
Selain itu, dianggarkan masa yang diperlukan untuk memasak Laksa Pahang asli adalah lebih kurang 2 jam.
Baiklah, kali ini kita akan cuba, baik, buat Laksa Pahang yang asli di rumah. Dengan bahan-bahan yang mudah, hidangan ini boleh menjadi baik untuk kesihatan badan anda dan keluarga. Anda boleh memasak Laksa Pahang sebenar menggunakan 33 jenis bahan dan 10 tahap kemahiran. Berikut adalah langkah-langkah memasak.
Nikmati hidangan anda! 😊
Bahan-bahan dan rempah ratus yang digunakan untuk menyediakan Pahang Lax asli:
- Untuk Mi Lax
- 500 g tepung protein tinggi
- 2 sudu kecil garam halus
- 2 sudu besar minyak sayuran
- 230-260 ml air suam
- Untuk Sos Laksa
- 1 1/2 kg salmon segar
- 3 pcs Assam PC
- 700 g santan pekat
- 60 ml minyak goreng
- 1 liter air
- 50 g lada merah kering
- 12 biji bawang merah
- 5 ulas bawang putih
- 2 batang serai (ambil bahagian putih)
- 2 cm halia
- Lengkuas 2 cm
- 1/2 sudu kecil biskut
- 1 cm kunyit
- 1 sudu teh ketumbar
- 25 g serbuk kari ikan
- 1 sudu besar gula pasir
- 1 sudu teh garam
- 2 sudu besar air rebusan ayam (contoh: Knorr)
- Hiaskan
- 10 biji kacang panjang (dicincang halus)
- 2 biji timun (buang biji dan potong)
- 200 g tauge (tanpa akar)
- Tambahan
- Dibakar dalam biskut
- Sambal Laksa
- 15 biji cili merah
- 5 biji cili merah
Cara membuat laksa pahang asli
- Untuk mi lax: campurkan semua bahan mi dalam mangkuk, masukkan air secara beransur-ansur dan uli hingga melekit dan canai doh dengan mesin mi. Rebus mee sehingga masak dan empuk, toskan airnya dan biarkan toskan. ketepikan

- Untuk sos laksa: Bersihkan, cuci dan goreng ikan bersama pes asam jawa. Selepas masak, keluarkan ikan dan asingkan dagingnya dari tulang.
- Kisar satu bahagian daging ikan, dan masukkan bahagian lain melalui penggiling daging. Kisar tulang ikan, campurkan dengan air dan toskan airnya. Biarkan ia di tepi
- Masak lada merah kering hingga empuk, ketepikan.
- Kisar atau kisar cili merah masak, bawang merah, bawang putih, serai, lengkuas, kunyit, halia, ketumbar, belacan, dan kari ikan sehingga halus. ketepikan
- Panaskan minyak, tumis bahan yang dikisar hingga keluar bau dan naik minyak. Masukkan keping asam, ikan kisar dan daging kisar, air rebusan ikan dan santan. Masak dengan api sederhana, kacau sentiasa supaya santan tidak pekat.
- Masukkan garam, gula, air rebusan ayam. Kemudian cubalah. Bila mendidih, tutup api. ketepikan

- Untuk sambal: Rebus beras dan lada merah hingga dicincang halus. ketepikan
- Untuk sayur-sayuran: Potong kacang panjang kecil-kecil, ketepikan. Potong timun, buang bijinya dan potong menjadi hirisan sepanjang batang mancis. ketepikan Bilas taugeh dan buang akarnya, ketepikan
- PENYEDIAAN: Masak mee laksa dalam pinggan/mangkuk, tuang atas sos laksa dan masukkan sayur, sambal dan belacan. Laksa Pahang sedia untuk dihidangkan. Rasa dan selamat memasak.... 😚😚😚

Terima kasih kerana membaca resipi yang kami sajikan di halaman ini. Kami berharap resipi asli Laksa Pahang di atas dapat membantu anda menyediakan hidangan yang lazat untuk keluarga/rakan-rakan anda dan juga memberi anda idea untuk menjual makanan anda sendiri. Kekuatan!