Bagaimana Menyiapkan Kuih Bekang Terengganu yang Enak Banget

Kuci Bekan Terenganu

Idea unik nak buat Kuih Bekang Terengganu, nak sedap? Dan kali ini saya akan kongsikan resepi cara mudah ke Kuih Bekang Terengganu. Ia tidak sukar atau mudah untuk bekerja dengan sempurna. Jika tersalah diagnosis, hasilnya tidak memuaskan malah tidak selesa. Sebenarnya kuih Bekang Terenggan yang manis itu sepatutnya mempunyai aroma dan rasa makanan kita.

Terdapat banyak faktor yang mempengaruhi rasa lobak Kui Bekang, bermula dari jenis bahan, pemilihan bahan segar, proses dan servis. Tidak kira di mana anda berada, jangan risau jika anda ingin membuat Qui Bekang Terenganu yang lazat kerana apabila anda mengetahui helahnya, hidangan ini boleh menjadi hidangan istimewa. Di bawah adalah contoh Kui Bekan Terenganu yang boleh anda jadikan contoh.

Baiklah kali ini kita akan cuba, jom ganti Kuih Bekang Terengganu di rumah. Untuk memastikan pemakanan mudah, makanan ini boleh membantu memastikan tubuh anda sihat dalam keluarga. Anda boleh membuat Kuih Bekang Terengganu dengan 14 bahan dan 6 langkah memasak. Berikut ialah cara menyediakan makanan.

Kuih Bekang ini adalah kuih Terenganu kampung halaman saya. Dah lama tak makan jadi rindu dan suka. Ikan tongkol dan bawang rebus, halia dan separuh dengan rasa manis dan manis. Saya hanya menggunakannya kerana ia adalah satu-satunya cetakan di luar sana. Kuih becag ni saya buat untuk sarapan keluarga saya semalam

Bahan dan rempah ratus yang membuatkan cuckoo kembali

  1. dikenali
  2. 3 cawan tepung beras
  3. 2 cawan air sejuk
  4. 2 cawan air panas
  5. 2 biji telur
  6. 1 sudu kecil garam halus
  7. Kuah Lemak Bekang
  8. 3 cawan santan sederhana pekat
  9. 2 sudu besar tepung beras
  10. 1 ekor ikan saderi - direbus dan dicincang sumbat
  11. 1 biji bawang - dihiris halus
  12. 1/2 inci halia - parut halus
  13. 1/2 sudu kecil Halba
  14. 1 sudu kecil @ garam secukup rasa

Langkah membina Kui Bekang Trenganu

  1. Bekang kti Campurkan semua bahan dan gaul rata. Terikan
  2. Panaskan acuan bakhoho. Kemudian sapukan sedikit minyak bersama daun pandan. Tapis adunan sehingga ia penuh. Tutup periuk dan masak dengan api perlahan selama 5-7 minit atau sehingga bahagian atas kering dan bahagian bawah bersih.
  3. Ambil sokongan dan keluarkan dari acuan. Masak sehingga tepung siap. Setiap kali masukkan tepung, taburkan tepung.
  4. Bekang Kuah Panaskan santan. Masukkan ikan kisar, tepung beras, garam.
  5. Masukkan juga bawang, halia, dan halibut. Teruskan kacau sehingga sup menjadi sangat pekat
  6. Hidangkan ham dengan sup. Bila dah makan, tuang acar ke dalam balang...sedia untuk dinikmati...

kenapa? Bukankah itu mudah? Beginilah cara kerja Kuih Bekang Terengganu di rumah. Semoga ini bermanfaat dan bersenang-senang!

Link copied to clipboard.