Bagaimana Menyiapkan Laksam Kelantan Anti Gagal

Mencari idea untuk membuat Laksam Anti-Bad Kelantan yang unik dengan mudah? Cara membuat Laksam Kelantan sangat sedap, ramai kawan-kawan sekeliling kita yang mencari kali ini, mungkin anda salah seorang daripadanya. Orang ramai telah menggunakan internet pada alat untuk melihat data imej untuk mendapatkan idea. Kali ini saya siarkan panduan cara membuat Laksam Kelantan, Can Manzain Lidah dengan mudah, jadi tidak terlalu susah tetapi tidak juga mudah. Jika tidak diproses dengan betul, hasilnya tidak akan memuaskan malah tidak sedap. Sebenarnya chelantha julap yang lazat sepatutnya mempunyai bau dan rasa yang boleh memenuhi selera kita.
Kualiti rasa Laksam Kelantan dipengaruhi oleh banyak faktor, pertama jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar, cara diproses dan dipersembahkan. Jika anda ingin membuat Laksam Kelantan yang sedap di rumah, jangan risau kerana jika anda sudah tahu tekniknya, masakan ini boleh menjadi sedap. Di bawah adalah gambar Laksham Kelantan yang boleh anda jadikan inspirasi.
Baiklah, kali ini kami akan cuba buat sendiri Laksham Kelantan di rumah. Memastikan bahan-bahan mudah boleh membantu menyihatkan badan. Anda boleh membuat Laksham Kelantan menggunakan 25 bahan dan 7 langkah pembuatan. Cara menyediakan makanan.
Jika anda ingin mencampurkan tawaran baru. Susah nak beli sekarang, tak berbaloi beli online, mahal. Anda perlu membina keluarga anda untuk makan keluarga anda. Alhamdulillah...
Bahan-bahan dan rempah ratus yang digunakan untuk membuat Laksam Kelantan:
- Jus santan.
- 10 ekor sardin segar (bergantung pada saiz ikan)
- 5 biji bawang merah **
- 2 ulas bawang putih **
- 3 inci halia **
- 1 sudu besar lada hitam (dalam tin)
- 1 tin santan pekat
- 1 liter air (boleh tambah jika mahu)
- 5 keping krim masam
- 2 sudu besar biskut kelapa
- 1 sudu besar garam halus
- Sesuaikan 1/2 sudu besar gula atau perisa secukup rasa
- Encik Lakshmi.
- 500 g tepung beras (Setem Phil 3)
- 2 sudu besar tepung gandum (saiz bukit)
- 1500 ml air panas
- 500 ml air kosong
- Sedikit garam
- Cili pedas (Sambal).
- 15 batang lada merah panas
- Balkoni 1/2 inci
- 2 biji geranium dan lemon [jus]
- 1 sudu teh cuka
- 1 sudu besar gula
- Sedikit air untuk dihancurkan
Cara penyediaan Laksham Kelantan
- Rebus, asingkan isi dengan tulang, potong isi ikan kecil-kecil. Bersihkan bawang besar, bawang putih dan halia. Jangan buang tulang ikan, cincang halus.

- Masukkan bahan kisar ke dalam periuk, masukkan air hingga santan tidak terlalu cair. Kemudian masukkan santan dan asam jawa dan kacau sentiasa, kemudian masukkan lada hitam dan kacang walnut dan masak sehingga mendidih dan tutup api. Masukkan garam dan gula secukup rasa.

- Campurkan semua bahan, kacau terus supaya tidak beku. Gunakan tepung beras hat gajah tiga, pasta berwarna kelabu dan hasilnya sentiasa seragam dan licin.

- Sejat air, guna penutup kuali, sapu minyak, adunan tak pekat, baru cair. Guna api besar, senang nak masak. Apabila buih tanda mee laksam sudah masak.

- Ambil dan terus giling sehingga tepung siap. Boleh dipotong sejuk.

- Masukkan semua bahan ke dalam pengisar dan kisar sehingga sebati. Cara-cara nak hancurkan lada tu, jangan hancur sangat, kita nak buahnya, bukan setakat serbuk. Guna langkah remuk jalan sekejap Remuk sekejap.. Berhenti.. Berhenti sekejap.. Faham sangat.

- Letakkan sayur, kuah santan, dan lada hitam dalam mangkuk. Sedia untuk dinikmati!

Bagaimana mereka? bukankah mudah? Inilah cara anda boleh membuat Laksam Kelantan di rumah. Ia adalah pengalaman yang baik!