Bagaimana Menyiapkan Pulut Lepa / Pulut Panggang Kelantan (Inti Ikan) Anti Gagal

Pulut Lepa / Pulut Baked Kelantan (Inti Fish)

Adakah anda sedang mencari idea untuk membuat Ngiler Pulut Lepa / Pulut Bakar Kelantan (Inti Ikan) yang unik dengan langkah mudah? Resepi Ngiler Pulut Lepa / Pulut Bakar Kelantan (Inti Ikan) kini sedang dicari oleh rakan-rakan di sekeliling kita. salah seorang kawan saya. Ibu-ibu muda sudah biasa menggunakan Internet di telefon bimbit mereka untuk mencari maklumat tentang imej untuk digunakan sebagai idea. Baiklah kali ini saya akan tunjukkan cara memasak Pulut Lepa Kelantan / Pulut Bakar Kelantan (Inti Ikan) Resepi Anti Gagal. Sekiranya rawatan salah, hasilnya akan menjadi ringan dan tidak selesa. Walaupun Pulut Lepa/Pulut Panggang Kelantan (Inti Ikan) sedap, aroma dan rasanya haruslah menyelerakan.

Beberapa perkara mempengaruhi kualiti rasa Pulut Lepa / Pulut Panggang Kelantan (Inti Ikan) bermula daripada jenis bahan, pemilihan bahan segar, hingga pemprosesan dan persembahan. Di mana sahaja anda berada, jika anda ingin membuat Pulut Lepa Kelantan / Pulut Bakar (Inti Ikan) yang sedap, jangan risau kerana jika anda tahu caranya, masakan ini boleh menjadi sedap. Di bawah ini adalah gambar Pulut Lepa / Pulut Bakar Kelantan (Inti Ikan) yang boleh anda jadikan inspirasi.

Baiklah kali ini kami cuba menukar Pulut Lepa / Pulut Bakar Kelantan (Inti Ikan) di rumah. Dengan bahan-bahan yang mudah, makanan ini dapat membantu anda dan keluarga untuk menyihatkan badan. Anda boleh membuat Pulut Lepa / Pulut Bakar Kelantan (Inti Ikan) dengan 17 jenis bahan dan 11 langkah penghasilan. Berikut adalah langkah-langkah untuk menyediakan hidangan.

#merdekapassport Kelantan Darul Naim A very popular east coast dish from Kelantan and Terengganu. Sekarang mahal. Sebelum tip kecik RM0.10-0.20 sahaja. Sekarang harganya sekitar rm1.00-2.00 sebatang. Wilayah pantai timur ini kaya dengan makanan laut, dengan banyak hidangan berasaskan makanan laut segar, terutamanya di kawasan pantai. Pulut ni memang menjadi kegemaran Uchu sekeluarga. Kanak-kanak juga sangat menyukainya. Walaupun ada yang menggunakan udang kering, Uchu lebih suka ikan pit yang rasanya seperti ikan segar yang manis. Sangat menikmati makanan!

Bahan-bahan dan rempah ratus yang diperlukan untuk membuat Pulut Lepa / Pulut Bakar Kelantan:

  1. inti ikan
  2. Ikan rebus dan kandungan yang diperolehi:
  3. 6 ekor ikan keli (besar)
  4. 1 sudu teh garam
  5. 2 krim masam
  6. Bahan-bahan untuk kuali tumis:
  7. 3 sudu besar bawang besar
  8. 1 sudu besar halia + bawang putih kisar
  9. 1 sudu kecil serbuk lada hitam
  10. 5-6 sudu besar santan
  11. garam, gula secukup rasa
  12. Pulut
  13. 1 kg pulut (basuh bersih)
  14. 3/4 cawan gula pasir
  15. 3 sudu kecil garam
  16. 500ml santan pekat (2 tin kecil santan adabi)
  17. 1 1/2 cawan air (mengikut dos)

Cara Membuat Pulut Lepa / Pulut Bakar Kelantan (Ikan Inti).

  1. Rebus ikan dengan secubit garam dan asam keping. Hanya ambil kandungan dan godamnya.
  2. Tumis bawang besar dan bawang putih dengan sedikit minyak. Kemudian masukkan serbuk lada hitam.
  3. Masukkan ikan kisar dan masukkan santan. Kacau rata sehingga jantung ikan dikupas dan kering sedikit. (Jangan terlalu kering seperti flos). Mengetepikan.
  4. Campurkan santan dengan air, garam dan gula. Kacau sehingga gula larut.
  5. Tuangkan bancuhan santan ke atas beras pekat. Sukat santan sama dengan paras beras melekit atau lebih daripada 1/4 bahagian pertama jari telunjuk anda. Sapukan sedikit santan ke atas beras pekat.
  6. Tutup siling dengan penutup yang sesuai. Kukus selama 40 minit atau sehingga pulut masak dan berkilat.
  7. Sediakan hirisan daun pisang yang telah dicairkan. Boleh rujuk di sini.
  8. Letakkan lebih kurang 2 sudu besar pulut di atas hirisan daun pisang. Bentuknya panjang lebar, isi inti ikan.
  9. Tutup isi ikan dengan rapat dengan beras ketan, kemudian gulung daun pisang dengan teliti.
  10. Lekatkan lidi pada kedua-dua hujung helaian. Ulang sehingga pulut/kernel habis.
  11. Masak dalam kuali atau panggang di atas arang selama satu minit. Jika terlalu lama, ketan akan menjadi keras dan rangup.

sebagai? Bukankah itu mudah? Pulut Lepa / Pulut Bakar Kelantan (Inti Ikan) yang anda boleh buat di rumah dibuat begini. Perniagaan yang bagus!

Link copied to clipboard.