Langkah Mudah untuk Menyiapkan Nasi Kerabu Tumis Anti Gagal

Adakah anda sedang mencari idea langkah demi langkah yang mudah untuk membuat Nasi Keraba yang lazat dan unik? Cara membuat Nasi Kerabu Mudah Sedap kini sedang dicari oleh ramai pengguna di sekeliling kita, mungkin salah seorang daripada anda. Pengguna Internet sudah biasa menggunakan Internet pada telefon mereka untuk mencari maklumat tentang imej untuk inspirasi. Baiklah, kali ini saya akan kongsikan tutorial cara membuat Nasi Goreng Keraboo yang sedap, langkah mudah, tidak terlalu sukar tetapi tidak juga mudah. Jika diproses secara tidak betul, hasilnya akan menjadi tawar dan tidak benar-benar lazat. Sememangnya nasi Kerabu goreng yang lazat seharusnya mempunyai aroma dan rasa yang mampu membangkitkan selera.
Terdapat beberapa perkara yang lebih kurang mempengaruhi rasa Nasi Kerabu Wok, pertama jenis bahan, kemudian pilihan bahan segar, hinggalah cara pemprosesan dan penyajiannya. Jika anda ingin membuat nasi goreng Keraboo yang lazat di rumah, jangan risau kerana apabila anda mengetahui rahsianya, hidangan ini boleh menjadi hidangan yang sangat istimewa. Berikut adalah gambar-gambar berkaitan nasi goreng Kerabu yang boleh anda jadikan inspirasi.
Jumlah hidangan yang boleh disediakan untuk memasak nasi goreng Keraboo ialah 4 orang. Jadi pastikan bahagian ini cukup untuk memperkenalkan diri anda dan orang tersayang.
Selain itu, masa yang diperlukan untuk menyediakan Nasi Kerabu Wok dianggarkan sekitar 1 jam 30 minit.
Berikut adalah beberapa petua dan petua untuk membuat nasi goreng Kerabu sedia untuk dimakan. Anda boleh memasak Nasi Goreng Keraboo dengan 42 jenis bahan dan 12 langkah. Cara memasak makanan.
Sedap sangat Nasi Kerabu ni. Sedap dimakan dan sesuai untuk semua peringkat umur siang dan malam.. ada jenis bik.. ada yang dimakan dengan sos cili goreng.. ada yang dinyahbeku dengan sos cili.. tapi tekak lebih suka bergoreng.. tidak . rasa sejuk dan kering betul-betul. .. dengan nasi putih, kuning atau biru.. saya tak suka biru.. baru ada rasa mengidam nasi kerab. Hehehe Resepinya mudah sahaja, masukkan bahan-bahan untuk memasaknya. Tetapi jika anda memberi herba kepada keluarga atau rakan anda, ia berbaloi. Kami berkongsi resipi dengan anda.
Bahan-bahan dan rempah ratus yang diperlukan untuk membuat nasi goreng Keraboo:
- nasi
- 3 periuk nasi
- Pewarna Biru (Sb, tiada bunga butterfly pea.. susah nak jumpa kat sini)
- 8 pcs. daun limau purut dihiris
- 2 biji limau
- Jumlah air yang mencukupi. Mcm nak sama macam nasi biasa
- sedikit garam. masin sikit. hujung sudu
- sos campur
- 7 biji bawang kecil
- 3 ulas bawang putih
- 3 biji bawang besar
- 1 batang serai
- 1 inci halia
- 3 sudu besar serbuk cili
- 2 kiub tepung ikan bilis (pengganti shank)
- 1/3 cawan gula
- Garam secukup rasa dan ajinomoto
- 2-3 timun
- 1/2 cawan minyak sayuran
- 1 tin kecil santan HITAM
- Ulam - Ulam (dihiris nipis)
- kobis
- bunga kantan
- daun ketumbar
- taugeh
- kacang panjang
- tangkai timun
- kelapa dan sos ikan
- 4 ikan tenggiri atau haruan
- 1/3 melaka / gula manis
- 3 biji timun
- 3 biji bawang
- tangkai 2 biji limau
- 1 cawan kelapa parut
- garam
- gula
- Maggie sangat kelakar
- lada aria
- Segenggam Cili Api Kampung
- sedikit cuka
- garam
- gula
Cara membuat nasi goreng keraba
- Untuk nasi, masukkan semua bahan ke dalam periuk nasi dan masak seperti nasi putih biasa. Perah limau nipis, taburkan daun limau purut dan warnakan, ketepikan, masukkan secubit garam...di hujung senduk atau 4 secubit garam ini. Tujuan menambah garam adalah untuk menyedapkan minyak. Nampak licin tapi berminyak. Kalau guna beras basmati pukal, tambah lagi..jangan buat besar-besar..lain hal. Saya syorkan nasi Keraba Jan, memang sedap kalau guna nasi Siam. Ia sangat sedap

- Untuk sambal goreng. Satukan bawang besar, bawang putih, bawang merah, halia dan serbuk cili...kemudian panaskan minyak dan goreng hingga serai naik bau dan masukkan bahan kisar. Tumis hingga bawang layu dan pekat minyak, kemudian masukkan kepingan yang telah diperap dan tumis dengan api sederhana.

- Jika bahan tumis belum masak sepenuhnya, masukkan santan dan kacau perlahan-lahan.

- Akhir sekali masukkan gula kubur/gula melaka, garam, kiub pati ikan bilis dan ajinomoto. Anda boleh mencubanya sendiri. Jika sos terlalu kering, boleh tambah sedikit air, biarkan mendidih dan siap.

- Bagi ulama, kerana kreativiti anda, anda menghiris nipis semuanya. Kemudian kacau dan tuangkan ke dalam mangkuk. Pastikan semua sayuran dibasuh sebelum dipotong.

- Kemudian datang sambal... langkah pertama masak ikan. Masukkan ikan ke dalam periuk, tuangkan air menutupi ikan. Kemudian masukkan kepingan masam manis. Masak sehingga siap. Lepas tu isi...buang isi dalam. xpyh tulang. hehehe Ada yang suka masak ikan segar.. tapi suka masak.. bagi manis isi ikan.. ok kita sambung, ambil isi ikan tu, hancurkan dalam lesung batu hingga pecah. ...
- Kelapa kemudian diparut sehingga kering dan garing sedikit. Jangan terlalu lama dijemur, nanti kita gaulkan dengan bawang besar dan ikan.
- Haluskan bawang besar dan limau nipis hingga dicincang halus. Potong serai nipis-nipis sebelum tumbuk.. kalau nak tekstur halus.. Sedapnya bila hancur 2 minit. sensasi tulang.
- Kemudian campurkan semua bahan ini dalam kuali dan tumis sehingga bawang goreng atau kelapa garing dan perang. Goreng tanpa minyak... jadi Sangai.

- Untuk jus cili pulak, satukan cili, garam, gula dan cuka... dan hidangkan. Saya mahu ia lebih enak dengan perahan jus lemon.
- Okay, sudah selesai. Hidangkan simpul kerabou. Bahan-bahan lain yang menarik... seperti jeruk bawang putih, batang drum, ikan bilis, daging lembu goreng, atau ayam goreng berempah. Puyuh goreng, telur masin, peas or pape... tapi cuma 1 lagi... keropok goreng... wajib buat nasi kerabou. Mana ada ikan lain, hpee...sedangkan ada crouton. Dahulu, orang tua juga suka makan nasi keraba kosong, seelok-eloknya ditabur dengan ikan...
- Semoga berjaya....jangan lupa share resepi
Terima kasih kerana membaca resipi di sini. Kami berharap resipi Nasi Tumis Kerabu Mudah di atas dapat membantu anda menyediakan hidangan yang lazat untuk keluarga/rakan anda dan juga memberi inspirasi kepada anda untuk menjual makanan anda. Kebahagiaan!