Resep Bubur Asyura Terengganu Anti Gagal

Pap Asyura Terengganu

Mencari langkah mudah untuk membuat Pap Asyura Anti Gagal Terengganu yang unik? Pengguna Internet sudah terbiasa menggunakan Internet pada telefon bimbit untuk mencari maklumat, seperti imej. Dan kali ini saya akan kongsikan langkah-langkah memperkenalkan cara mudah membuat bubur Asyura Terengganu yang boleh menggoda lidah, memang susah. Jika ada rawatan yang salah, hasilnya tidak memuaskan dan tidak sedap. Bubur Aceura Terengganu yang sedap memang semestinya mempunyai aroma dan rasa yang boleh memuaskan rasa lapar.

Rasa Bubur Asiura Terengganu dipengaruhi oleh banyak faktor, daripada jenis bahan sehinggalah kepada pilihan bahan-bahan segar dan cara ia diproses dan dihidangkan. Jika anda ingin membuat bubur Asyura Terengganu yang lazat di rumah, jangan risau, kerana jika anda sudah tahu rahsia memasak, hidangan ini boleh menjadi hidangan sebenar. Di bawah adalah gambar Bubur Asiura Terengganu yang boleh anda jadikan contoh.

1 botol naxa boleh buat bubur asyura terengganu. Oleh itu, pastikan bahagian ini mencukupi untuk anda dan orang tersayang.

Bubur Asiura Terengganu juga mengambil masa lebih kurang 2 jam untuk disediakan.

Di bawah adalah beberapa petua dan petua untuk membuat bubur asyura terengganu. Anda boleh membuat bubur asyura terengganu menggunakan 40 bahan dan 8 langkah memasak. Berikut adalah langkah-langkah memasak.

Hari istimewa, satu-satunya masa dalam bulan itu kita dapat menikmati bubur Ashur. Hidangan istimewa Bubur Asiura Pantai Timur ialah masala istimewa yang disediakan oleh Bubur Asiura. Teganu memanggilnya "Sughe", dan di Kelantan - "Sugho". Jika anda memasak di atas api unggun, gunakan periuk lama, ini biasanya mengambil masa 3-4 jam, meletakkannya dengan kacau. Kami memakai Naxa Jei, yang menjanjikan rasa yang lebih kurang menyenangkan. Kembali ke bandar, tidak tahu bila, ya? Kena buat sendiri hahahahaha. Mari lakukannya! #merdekapasport

Bahan-bahan dan rempah ratus yang diperlukan untuk membuat bubur asyura terengganu:

  1. Rendam bahan semalaman
  2. 400g (2 cawan) beras yang direndam
  3. 1 cawan kacang merah
  4. 1 cawan kacang hijau (saya tak simpan)
  5. peralatan mengisar
  6. 5 batang limau
  7. potong 10 biji bawang
  8. 5 ulas bawang putih
  9. 1 inci halia
  10. 1/3 cawan asir masala
  11. 1 sudu kecil lada hitam
  12. 3 sudu biskut
  13. 500 ml santan segar atau 200 ml santan + 300 ml air
  14. Masak
  15. 400 gram daging (saya ada daging cincang)
  16. 10 ekor ikan seleang (simpan sedikit untuk sambal niora)
  17. 1 ikan kod (suka pakai selangor lagi bagus)
  18. 3 ulas bawang putih
  19. 1 keping krim masam
  20. 1 sudu besar garam
  21. Air secukup rasa, untuk menutup daging dan ikan
  22. unsur lain
  23. 1-2 biji keledek besar, dikupas kulit (tidak perlu direndam)
  24. 2 biji nisang (tambah lagi kalau suka manis)
  25. 1 liter air untuk bubur selain air mendidih
  26. berantakan
  27. Sambal Nior (ikan dengan kelapa)
  28. 1 biji kelapa parut
  29. Masukkan hiasan ikan secukup rasa.
  30. 1 sudu kecil lada hitam
  31. 1 inci halia
  32. 1 sudu kecil garam (tambah ikut keperluan)
  33. 1 sudu besar gula (tambah ikut keperluan)
  34. telur dadar
  35. 4 biji telur
  36. Air 4 sudu besar
  37. 1/2 sudu teh garam
  38. 2 sudu kecil tepung beras
  39. hiasan lain
  40. Jeli berwarna, kiub (tidak pasti)

Cara memasak bubur asyura terengganu

  1. Rebus ikan dan daging hingga empuk. Ambil isi ikan dan potong daging. Saya menggunakan air masak ini sebagai alas bubur. Tak nak pakai pun ok.
  2. Kisar semua bahan sehingga menjadi serbuk. Ketepikan.
  3. Letakkan nasi, kacang, dan ubi keledek dalam periuk tekanan, tetapkan pada tekanan tinggi, dan masak selama 40 minit. Gaul rata, tambah air jika perlu. Nasi kali ni mesti sedap.
  4. Masukkan daging cincang, isi ikan, Nissan dan garam. Kacau dan masak di bawah "tekanan tinggi" selama 20 minit, sehingga kacang lembut dan nasi menjadi berbuih.
  5. Sementara menunggu bubur masak, sediakan sambal nior. Campurkan ikan, lada hitam, halia, garam dan gula.
  6. Kisar kelapa sehingga sangai (panggang kering) berwarna perang sedikit. Masukkan bahan cincang, gaul rata.
  7. Panaskan kuali, gris dengan sedikit minyak. Uli doh untuk telur dadar. Tuangkan ke dalam periuk dan masak hingga rata dan nipis. Didihkan sepenuhnya, terbalikkan. Bekukan dan goncang sebelum digaul sebati.
  8. Bubur masak hendaklah mempunyai minyak dan permukaan melekit (lapisan seperti kulit), gaul rata. Tuang ke dalam mangkuk atau bekas kecil. Taburkan sambal nior di atas dan hiris telur dadar sebelum dihidangkan.

Terima kasih kerana menggunakan resipi yang kami sediakan di halaman ini. Kami berharap penyediaan ringkas Bubur Asiura Terengganu yang diterangkan di atas dapat membantu anda menyediakan hidangan yang menarik untuk keluarga/rakan anda dan juga menjadi idea jualan makanan. Saya harap ini berguna dan menyeronokkan!

Link copied to clipboard.