Resep Laksam Kelantan, Bisa Manjain Lidah

Laksham Kelantan

Mencari inspirasi untuk mencipta laksam kelantan yang unik menentang nasib malang? , Manzin Lidah cara mudah mencipta Laxam Kelantan yang boleh dicari oleh sesetengah orang di sekeliling kita kali ini, anda boleh menjadi salah seorang daripadanya. Ibu baru menggunakan internet pada telefon bimbit mereka untuk menggunakan foto mereka sebagai idea. Kali ini saya akan kongsikan kepada anda langkah-langkah menyediakan resepi Laksam Kelantan yang sedap dan tidak rumit dan tidak mudah. Sekiranya pemprosesan yang tidak betul, hasilnya akan menjadi licin dan tidak menyenangkan. Walaupun laksam kelantan yang lazat sepatutnya mempunyai aroma dan rasa yang mampu memenuhi selera kita.

Terdapat beberapa faktor yang mempengaruhi rasa Laksam Kelantan, bermula daripada jenis bahan, seterusnya pemilihan bahan segar, cara penyediaan dan penyajiannya. Jika anda ingin membuat Laksam Kelantan yang sedap di mana sahaja anda berada, jangan risau kerana hidangan ini boleh menjadi istimewa jika anda tidak tahu tekniknya. Kemudian gambar Laksham Kelantan yang boleh anda jadikan idea.

Bilangan bahagian yang boleh diberikan untuk menyediakan Laksham Kelantan ialah 5-6. Jadi pastikan bahagian ini cukup untuk berkhidmat kepada anda dan orang tersayang.

Laksham Kelantan juga mengambil masa lebih kurang 45 minit untuk membuat persiapan.

Baiklah, kali ini kita akan cuba, jom tukar Laksham Kelant di rumah. Ringkasnya, makanan ini boleh membantu menyihatkan badan anda sebagai sebuah keluarga. Anda boleh membuat Laksham Kelantan dengan 27 bahan dan 8 langkah penghasilan. Cara memasak makanan.

Jika anda boleh memberitahu kakak anda bahawa dia menyukainya, dia harus memakannya seperti kuah atau kertas: ibu saya pernah membuatnya sejak dahulu haha... simpan saja di sini..

Bahan-bahan dan rempah ratus yang diperlukan untuk menyediakan Laksam Kelantan:

  1. Komponen A (laxam)
  2. 3 cawan tepung beras
  3. 1/2 cawan tepung gandum
  4. 4 cawan air mendidih
  5. sedikit garam
  6. bahan B (sup)
  7. 1/2 kg ikan layar (rebus + garam + diperap)
  8. 1 tin kecil santan
  9. Air yang mencukupi (dalam kepekatan)
  10. bahan yang melelas
  11. 8 biji bawang
  12. 3 ulas bawang putih
  13. 1 inci halia
  14. 2 biji lemon (dengan bintik-bintik)
  15. 1 sudu kecil lada hitam (kisar halus)
  16. 2 keping asid
  17. Garam dan gula secukup rasa
  18. Perkara C (I)
  19. tulang rantai
  20. taugeh
  21. bunga canton
  22. arang batu keras
  23. daun ubi kayu
  24. Salum Blair
  25. timun
  26. Belkan
  27. asid sitrik

Cara membuat Lakham Kelantan

  1. Sediakan bahan-bahan
  2. Masukkan semua bahan ke dalam a dan gaul rata
  3. Panaskan wap, gris pinggan plastik, tuang adunan tepung (jangan terlalu pekat, tapi nipis), pastikan ada buih di permukaan...kemudian gulung dan potong.
  4. Komponen B ( kuah minyak ) Kalau boleh masak semalaman, ambil isi ikan, asingkan dari tulang, tekan inti dengan bahan yang ditetapkan sehingga hancur, jika perlu tambahkan sedikit air ke dalam rebusan.
  5. Masukkan ke dalam periuk dan kemudian besarkan api sehingga mendidih semula jadi, masukkan garam dan gula secukup rasa.
  6. Sediakan komponen C (Ulaman) potong seluruh Ulama Ulama kecil-kecil, boleh buat sambal kalau nak.. siap.. Boleh tambah belacan dan asam sitrik.
  7. Cara makan: Masukkan laksam, siram dengan sos, kemudian sambal pilkan asam limau sebagai ganti Ulam, gaul semua bahan...

Terima kasih kepada pasukan kami kerana membaca resipi yang dibentangkan di halaman ini. Semoga resepi Laksam Kelantan yang mudah di atas dapat membantu anda menyediakan hidangan yang lazat untuk keluarga/rakan anda dan menjadi sumber inspirasi masakan. Cubaan yang baik!

Link copied to clipboard.