Langkah Mudah untuk Membuat Kari Ikan Pekat dan Jelira Anti Gagal

Kari ikan pekat dan jeli

Masih tercari-cari inspirasi cara mudah membuat kari yang unik dan lazat dengan pelbagai jenis ikan dan obor-obor? Resepi Kari Obor-obor Ikan Besar yang sedap kini sedang dicari oleh beberapa orang di sekeliling kita, mungkin salah seorang daripada mereka adalah kawan saya. Pengguna Internet telah belajar menggunakan Internet untuk imej maklumat pada peranti mereka untuk mengakses maklumat. Dan kali ini saya akan kongsikan panduan cara membuat kari ikan pekat dengan Jelira dengan cara mudah yang boleh menggoda lidah anda. Ia tidak sukar untuk dibuat, tetapi ia juga tidak mudah. Jika diproses secara tidak betul, hasilnya tidak memuaskan malah tidak sedap. Sedangkan kari dan jeli ikan yang lazat seharusnya mempunyai aroma dan rasa yang boleh menggoda selera kita.

Beberapa faktor mempengaruhi kualiti rasa Kari Ikan Dick dan Jeli, daripada jenis bahan, pilihan bahan segar sehinggalah cara pemprosesan dan penyajiannya. Jangan risau jika anda ingin membuat gulai ikan dan agar-agar yang lazat di mana sahaja anda berada, kerana jika anda tahu caranya, hidangan ini boleh menjadi hadiah istimewa. Di bawah adalah gambar tentang gulai ikan pekat dan agar-agar untuk rujukan anda.

Bilangan bahagian yang ditetapkan untuk kari ikan pekat dan agar-agar adalah 6 orang. Jadi pastikan hidangan ini mencukupi untuk anda dan orang tersayang.

Selain itu, masa memasak kari ikan pekat dan jeli dianggarkan sekitar 1 jam 15 minit.

Ok, sekarang kita nak cuba, jom buat kari ikan dan jeli di rumah. Memandangkan bahan-bahannya mudah, makanan ini dapat membantu kesihatan badan kita. Anda boleh memasak kari dan jeli ikan pekat dengan 31 jenis bahan dan 6 tahap memasak. Langkah-langkah menyediakan hidangan ini.

Kari ikan ni sangat sedap kalau guna ikan merah, tenggiri, ikan jenahak dll. Walau bagaimanapun, dalam resipi ini saya menggunakan ikan tenggiri dan kembang kuning. Menu ini sangat lazat dengan nasi putih panas dan tortilla serta kobis goreng. Tetapi ia juga sangat popular dengan roti bakar atau roti kana. Jangan lupa cuba.. #goldenapron2020 #bazaarramadan

Bahan-bahan dan rempah ratus membuat kari ikan pekat dan gelara:

  1. Bahan 1 (Tanah)
  2. 1 1/2 labu bawang besar (sederhana)
  3. 7 ulas bawang putih
  4. 1/2 inci halia
  5. 1 1/2 buah keras
  6. 20 tangkai cili kering (dimasak)
  7. Bahan 2 (campurkan)
  8. Serbuk kari ikan 3 sudu besar
  9. 2 sudu besar serbuk kari ayam
  10. 250 ml air panas
  11. Bahan 3 (campuran)
  12. 1 1/2 sudu besar asam jawa
  13. 50 ml air
  14. Yakinlah. Jika anda menggunakan pes asam jawa adabi, anda boleh menggunakan ½ sudu kecil
  15. 4 Bahan
  16. 1/2 labu bawang besar (dihiris)
  17. 1/2 inci halia (dihiris)
  18. 4 biji cili hijau (dipotong lebih kurang)
  19. 5 Bahan
  20. 2 batang kayu manis
  21. 5 biji buah pelaga
  22. Bunga adas 4 bintang
  23. 5 paku
  24. 1 liter air
  25. 6 bahan
  26. 3 ketul ikan buih
  27. 3 ekor ikan laut kuning
  28. 150 ml santan
  29. Gula Melaka (boleh rujuk gambar)
  30. Garam dan serbuk secukup rasa
  31. Minyak untuk menggoreng

Langkah-langkah menyediakan kari ikan pekat dan jeli

  1. Sediakan semua bahan untuk memudahkan memasak.
  2. Panaskan minyak dalam periuk dan masukkan bahan 1
  3. Jika bahan 1 kering dan berbau, boleh tambah bahan 2. Gaul sebati.
  4. Kemudian masukkan bahan 3 dan 4
  5. Kemudian masukkan bahan 5. Kecilkan api dan tutup periuk. Masak dengan api kecil selama 45 minit
  6. 45 minit kemudian. Hidupkan api dan kacau. Kemudian masukkan ikan, gula melaka, santan, garam/serbuk secukup rasa dan seimbangkan rasa mengikut kesukaan anda. Masak selama 10 minit, kacau dan tutup api. Bijak!

Terima kasih kerana menggunakan resipi yang disediakan oleh pasukan kami di halaman ini. Semoga resepi kari ikan jeli mudah di atas dapat membantu anda untuk menyediakan hidangan yang sedap untuk keluarga/rakan anda dan menjadi inspirasi kepada mereka yang ingin menjual makanan. Semoga berjaya!

Link copied to clipboard.