Langkah Mudah untuk Membuat Pais Ikan, Lezat Sekali
Adakah anda masih tercari-cari idea unik untuk resepi ikan dan nasib malang?, Langkah-langkah mudah untuk menyediakan ikan melawan nasib malang Ikan menjadi permintaan ramai kebelakangan ini oleh orang sekeliling kita, mungkin salah seorang daripada mereka, kawan-kawan mereka. Orang ramai menggunakan internet pada alat mereka untuk mencari maklumat tentang imej untuk mencari idea. Baiklah, kali ini saya akan kongsikan panduan cara memasak resepi pai ikan melawan kegagalan supaya tidak susah dan senang dimasak. Jika dikendalikan secara tidak betul, hasilnya akan menjadi tawar atau bahkan tidak menyenangkan. Walau bagaimanapun, paha ikan yang baik harus mempunyai aroma dan rasa yang boleh merangsang selera kita.
Banyak perkara mempengaruhi kualiti Pai Ikan kepada tahap yang berbeza-beza, daripada jenis ramuan dan pemilihan bahan-bahan segar kepada cara penyediaan dan penyajiannya. Jika anda ingin membuat pai ikan yang lazat di mana sahaja anda berada, jangan risau kerana jika anda tahu caranya, hidangan ini boleh menjadi hidangan yang sangat istimewa. Di bawah adalah gambar berkaitan ikan Pais yang boleh anda jadikan konsep.
Jumlah hidangan yang boleh diberikan untuk memasak "pai ikan" adalah 4-5 orang. Oleh itu, pastikan bahagian ini cukup untuk memberi makan kepada diri sendiri dan orang tersayang.
Berikut adalah beberapa kaedah mudah dan praktikal yang boleh anda gunakan untuk merawat ikan siap. Anda boleh membuat pai ikan menggunakan 13 bahan dan 7 peringkat kerajinan. Berikut adalah langkah-langkah memasak.
#phopxcookpad2020 Ramadan 11: Menu ini benar-benar membuatkan chef bersenandung ketika memasak. Nasib baik saya tidak dapat menahan rasa itu semasa memasak. bocor Mariana Zainal kongsikan resepi pai ikan yang ringkas ini. Terima kasih 😊. Saya menggunakan ikan pari dan berikut adalah beberapa perubahan yang saya lakukan. Saya menggunakan kunyit hidup dan menggantikan asam jawa dengan limau. Banyak kasturi dan oren di rumah ini. Tak tahu nak buat apa. Kemudian saya menggunakan daun pisang untuk membungkus ikan dan menutup setiap peket dengan daun kunyit. Alhamdulillah. Kebanyakan bahan yang digunakan di rumah saya. Tak perlu beli kat pasar. Walau bagaimanapun, jika anda tidak memilikinya dan perlu membelinya, gunakannya sebaik mungkin. Daun pisang juga boleh digantikan dengan aluminium foil. Tiada masalah. Saya baru goreng ikan ni. Mudah sahaja, anda tidak perlu memuatkan kuali terlalu banyak. Apa pun, saya sangat suka hidangan ini. Sedap. Anda sekali lagi menyebelahi Mariana Zaynal. # Hahaha
Bahan-bahan dan rempah ratus untuk memasak ikan:
- 1 biji bawang besar*
- 5 ulas bawang putih*
- 8-10 cili padi*
- 2 inci kunyit / 12 sudu teh serbuk kunyit*
- 1 inci halia*
- 2 biji serai*
- 1/2 cawan kelapa parut*
- 1 sudu teh gula*
- 1/2-1 sudu kecil garam halus*
- 3 biji limau / asam jawa
- 1 helai daun kunyit (dihiris halus)
- 500 g ikan (ikan pari / keli / ikan karam / ikan siakap / landak laut dll.)
- Daun kunyit, daun pisang/aluminium foil jika mahu
Cara memasak pai ikan
- Kisar kasar bahan yang bertanda * menggunakan lesung dan alu.
- Campurkan jus limau nipis dan hirisan daun kunyit dengan bahan puri. Gaul sebati.
- Letakkan kepingan ikan di atas daun pisang dan kunyit.
- Tutup ikan dengan adunan tadi.
- Bungkus ikan dengan teliti.
- Bakar ikan pada suhu 190 ° C / api tinggi (grill) selama 20-25 minit. Selepas 10 minit, putar ikan. Anda juga boleh menggoreng ikan dalam ketuhar gas dalam kuali dengan penutup pada api sederhana selama 20-25 minit. Selepas 10 minit, putar ikan.
- Setelah ikan masak, bolehlah dihidangkan bersama nasi dan lauk.
Bagaimana? bukankah mudah? Cara membuat kek ikan yang boleh anda amalkan di rumah. Semoga berjaya dan Tuhan memberkati anda!