Resep Ikan Masak Gulai Lengkuas Kunyit Kelantan yang Enak

Masih tercari-cari inspirasi resepi ikan lengkuas kunyit Kelantan yang sedap? Masyarakat sudah terbiasa menggunakan internet mudah alih untuk menggunakan data imej sebagai idea. Kali ini saya akan kongsikan kelas master memasak. Jika kerjanya kurang, hasilnya tidak akan licin dan sedap. Malah, Gulash Kelantan yang lazat dengan Kunyit dan Lengkuas sepatutnya mempunyai aroma dan rasa yang boleh membangkitkan selera anda.
Kualiti Ikan Tin Kunyit Kelantan Bakar dipengaruhi oleh banyak perkara, daripada jenis bahan sehinggalah kepada pemilihan bahan segar, penyediaan dan hidangan. Jika anda ingin membuat rebusan ikan kelantan yang lazat dengan kunyit dan tin di rumah, jangan risau, jika anda tahu caranya, hidangan ini boleh menjadi sangat istimewa. Ini adalah pandangan berkaitan Gulai Lengkuas Temulawak Kelantan dengan Ikan Rebus.
Berikut adalah cara mudah dan senang untuk menyediakan ikan rebus kelantan kunyit kalai sedia untuk dimakan. Anda boleh membuat Gulai Ikan Kelantan dengan Kunyit dan Lengkuas menggunakan 18 bahan dan 6 langkah memasak. Berikut adalah langkah-langkah memasak.
Menu popular Kelantan, Makanan untuk setiap hari. Sarapan pagi biasanya nasi putih (dipanggil nasi berlauk) dengan lauk dan sos cili. Juga sesuai untuk makan tengahari dan makan malam dengan nasi putih dan hidangan lain.
Bahan-bahan dan rempah ratus yang diperlukan untuk memasak gulai Kelantan bersama kunyit dan ikan rebus:
- Bahan A:
- 2 unit. Selar Papan (dibasuh, dikeringkan)
- Bahan B:
- 6 biji bawang
- 3 ulas bawang putih
- 2 biji kunyit hidup
- 3 lengkuas
- 2 biji lada merah
- 1 gelas air
- Bahan C:
- 2 krim masam @ Gelugur
- Bahan D:
- 2-2 1/2 cawan air
- 250 ml santan pekat
- Bahan tambahan:
- 1-1 1/2 sudu teh garam batu kasar
- 1 cawan gula perang
- 1 lada benggala hijau (tiada stok, gunakan lada benggala merah separuh)
Cara masak gulai lengkuas kunyit kelantan dengan ikan rebus
- Bahan A - Ikan, potong 3 bahagian, tabur garam gunung Saji, ketepikan (perap 30 minit).

- Cincang halus bahan B, masukkan dalam kuali non-stick.

- Masukkan bahan C - asam keping dan masak sehingga mendidih.

- Masukkan bahan D - air dan santan pekat. Masak hingga habis. Jangan lupa kacau sentiasa supaya santan tidak berketul.

- Masukkan Ikan A dan kacau sekali-sekala sehingga sos mula menggelegak semula dan ikan masak.

- Masukkan garam batu dan gula, seimbangkan rasa, masukkan serbuk lada sulah, tutup api.

Terima kasih kerana membaca resipi yang kami sajikan di halaman ini. Kami berharap Gulai Ikan Kunyit Bakar Mudah Bakar Kelantan di atas akan membantu anda membuat hidangan yang lazat untuk keluarga/rakan anda atau menghidupkannya dalam hidangan anda. kebahagiaan!